Εξέλιξη διαδικασιών μετεγκατάστασης της ΔΕΘ

Εξέλιξη διαδικασιών μετεγκατάστασης της ΔΕΘ

Αρ. Πρωτ. 13413/29.01.09

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Μακεδονίας Θράκης
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


Η αναβάθμιση του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αποτελεί επιτακτική ανάγκη που έχει δημιουργηθεί τόσο από την αδυναμία και έλλειψη χώρου των σημερινών κτιριακών εγκαταστάσεων, όσο και από την τοποθεσία της ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και οι ανταγωνιστικές αγορές μεγάλων διεθνών εκθέσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όπως το σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο "Metropolitan Expo" στην Αθήνα κοντά στο διεθνή αερολιμένα, αλλά και οι επικείμενες εκθεσιακές υποδομές στον Πειραιά, όσο και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων και εκσυγχρονισμού της ΔΕΘ.
Η κερδοφόρα οικονομικά πορεία της ΔΕΘ ΑΕ για το 2008 και η βελτιωμένη οικονομική κατάστασή της σε σχέση με το 2007 σύμφωνα με τη διοίκησή της, θα πρέπει να υποστηριχθεί σε βάθος χρόνου για την ακόμα καλύτερη πορεία της στο μέλλον.


Σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας κατά τα πρόσφατα εγκαίνια της ΔΕΘ και χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τους φορείς αλλά και τους πολίτες της περιοχής μας, θα συμβάλλει ώστε να τεθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΘ ΑΕ και της HELEXPO AE σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει πηγή νέων θέσεων εργασίας και τοπικής ανάπτυξης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι έχει γίνει από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (7/9/08) έως σήμερα;

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επιλογής νέου χώρου για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ;

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων;

- Έχουν ξεκινήσει οι οικονομοτεχνικές μελέτες για τη δημιουργία της νέας ΔΕΘ;

- Τι θα γίνει με τον χώρο της παλαιάς ΔΕΘ εντός του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης;

- Ποιο από τα συναρμόδια υπουργεία προς τα οποία άλλωστε απευθύνεται η σχετική ερώτηση, έχει αναλάβει την όλη διαδικασία;

Απαντήσεις Υπουργείων